måndag 20 oktober 2014

Skånskans särdrag

Hej på er alla läsare! Dagarna fram tills vi ska busa börjar närma sig allt mer, men än så länge är de inte här. Medan vi väntar ska vi ta en närmare titt på skånskans särdrag och dess skillnader gentemot rikssvenskan.

När ni tänker på kännetecken för skånskans särdrag dyker förmodligen de skorrande R:en upp, som lär vara det tydligaste särdraget för skånskan, och har sitt ursprung långt nere i Frankrike.  Dessa skorrande R:en är som en blandning utav J och R, exempel på ord med skorrande R kommer här nedan.

Forveden ( feurrjveden) = nyfiken
Hossor ( heussor) = strumpor
Rullebär( rjuulebäer) = Skottkära


Det som är typiskt här är att -e läggs till i början på meningen av orden. Exempelvis i ordet "forveden", som betyder nyfiken uttalas feurrjveden. O blir till eu, och r:et blir till en blandning ut av r och j, ( skorrande r:en ), och uttalas långt bak i munnen. I ordet kaga som betyder kaka uttalas a:et som " au", och detta kallas diftonger. Diftonger är alltså vokalljud som består av glidningar mellan två vokaler, och är mycket vanliga inom skånska dialekten. Här ser vi tydligt att många av skånskans vokal-glidningar  får ett mycket mer förlängt ljud vid vokaler, som uttalas tarkare. Exempelvis blir ordet våg till "veååg"

I skånskan används bindvokaler som är vokaler insatta mellan leden i sammansatta ord till exempel -e- i låneavtal och julefrid. Ett bra exempel på ett skånskt ord med bindevokal är  "Kasebana", som betyder Rutshkana. Här har  alltså "a:et" i  ordet " kasa", som betyder glida, blivit till ett e, och tillsammans med  ordet bana, blir det  till " Kasebana", som uttalas "kausebauna" och därmed har ett nytt ord skapats med en ny innebörd, och detta kallas bindevokal. Ett annat liknande exempel finner vi i ordet " fälleben", som betyder att fälla någon, det är en sammansättning av orden fälla och ben. I ordet fälla blir sista vokalen(a) ett e, som binder ihop orden.

Andra skillnader mot rikssvenskan ( det vi talar i Uppsala& Stockholm) är att P,K,T uttalas som hårda konsonanter, medan de på skånska mjuknas upp och blir B,G, D. Tillexempel ordet gapa,  blir till " gaba", hattar blir till "haddar".

Hoppas att ni nu lärt er hur skånskans komplicerade särdrag fungerar, och för att göra det ännu mer förenklat har jag och Wilma bestämt oss för att göra ett ännu ett inlägg med tio skånska ord, som vi kommer använda oss utav i videon, men fram tills dess önskar vi er en trevlig kväll./  Anna & Wilma


                                                                                                             
                                                 

                                      Till avslutning  bjuder vi på en vacker bild på den kända fotbollsspelaren                                               Zlatan, som kommer från Malmö.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar